BEHANDELINGEN
SPECIALISATIE
ACNE

Behandeling van acne

 

Er is geen standaardbehandeling voor acne; dat is onmogelijk! Er zijn veel verschillende soorten acne en ieder mens reageert anders op behandelingen, dus bij ieder individu is een gepaste behandeling nodig. En dat is nu net onze kracht. We maken gebruik van een verscheidenheid aan producten die daarop gespecialiseerd zijn, hebben gespecialiseerde behandelingen en mensen die goed hiervoor zijn opgeleid. Hiermee hebben wij het totaalpakket in huis en kunnen wij samen met u een passend behandelplan maken. Hierbij houden we uiteraard rekening met uw wensen en mogelijkheden. Het is altijd een wisselwerking tussen u en de behandelaar; we staan hier samen in en niet u alleen. Wij vormen een team en pakken het samen aan.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • High frequency. Deze behandeling dringt tot in de kiemlaag door tot de ontsteking.
 • Microdermabrasie. Deze behandeling houdt de huid aan het oppervlak dun, zodat de talg eruit kan.
 • Fruitzuren peelings met verschillende percentages, waarmee we de huid opnieuw gezond maken, herstellen en littekens weghalen.
 • Het gebruik van producten om medic nivo, die zorgen dat uw huid niet uitdroogt en die helpen om de huid weer gezond te maken.

Wij kiezen ervoor om acne niet te onderdrukken, maar juist zoveel mogelijk te genezen. De resultaten zijn verbluffend. We gaan altijd eerst met u in gesprek en kijken dan wat voor u mogelijk is.

 

Wat is acne (acne vulgaris)?

 

Het zijn ontstekingen van de huid in en rondom de talgklier (talgklierfollikels). Het uit zich wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Bij de een is dat niet meer dan een paar puistjes en wat mee-eters en bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel problemen kan veroorzaken in het dagelijkse leven. Ook bij volwassenen kan deze huidaandoening er dus nog gewoon zijn en het woord jeugdpuistje is dan ook niet het goede woord hiervoor. Het is niet de hoeveelheid van hormonen die hierbij een rol spelen, maar de verdeling van deze hormonen. Iedereen heeft vrouwelijk hormoon (oestrogenen en progestagenen) en mannelijk hormoon (androgenen). De verhoogde gevoeligheid van de talgkliertjes komt door het mannelijk hormoon. Mannelijk hormoon verhoogt de talgproductie en vrouwelijk hormoon zorgt ervoor dat deze vermindert.  Door de verhoging van mannelijke hormonen worden de talgklieren groter en produceren zij meer en dikkere talg (huidsmeer). De talgkanalen kunnen daardoor verstoppen en dan noemen we dat een mee-eter. In een talgklier bevinden zich bacteriën die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vetzuren zetten de verstopte talgklier en het talgkanaal steeds verder uit en dan scheurt het uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de omliggende huid terecht en veroorzaken een ontsteking.

 

Waar of niet waar?

 • Acne ontstaat dus niet door een slechte hygiëne of zweten, zoals vaak wordt beweerd.
 • Acne is niet besmettelijk. De bacteriën die vrijkomen zitten ook op iedere andere huid, dus dat is een fabel.
 • Net zo min is acne erfelijk. Je hebt wel meer kans als één of beide ouders het gehad hebben maar erfelijk is het niet.
 • Bij voeding is het soms lastig te zeggen. Er zijn onderzoeken naar gedaan, maar deze zijn matig tot zwak dus helaas kunnen we daar niets mee. Uit de praktijk komt wel vaak naar voren dat het minder wordt als er op de voeding gelet wordt. Wij raden dan ook aan om daar wel wat mee te doen en die tips zullen we u zeker geven als we de huid hebben kunnen zien.
 • Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Meestal gaat het dan om contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals cosmetica. Draag geen make-up of, als het niet anders kan, gebruik make-up op waterbasis. Reinig uitsluitend met een wasgel. Ook oliehoudende of chloorhoudende producten in bepaalde beroepen en industrieën kunnen acne of acne-achtige klachten veroorzaken. Zo kan bijvoorbeeld blootstelling aan dioxine een sterk op acne lijkend beeld geven. Deze vorm van acne wordt ook wel contact-acne genoemd. Drukken en wrijven (mechanische factoren) kunnen bestaande acne verergeren. Voorbeelden hiervan zijn acne onder de kinrand van een helm en op het voorhoofd onder een voorhoofdsband.

Medicatie kan de acne verergeren, bijvoorbeeld INH of isoniazide (tegen tuberculose), diphantoïne (tegen epilepsie) en lithiumzouten (tegen manisch-depressieve stoornissen). Overmatig gebruik van androgenen of anabole steroïden (bijvoorbeeld door bodybuilders) en corticosteroïden kan zelfs acne veroorzaken.

 

Welken vormen bestaan er van acne?

Er bestaan heel veel verschillende vormen van acne:

 • De gewone vorm van acne heet Acne Vulgaris. Daarbij zie je mee-eters, rode bultjes (papels) en puistjes. De puistjes zitten vooral in het gezicht, soms ook een paar op de borst en de rug.
 • Acne Conglobata is een ernstige vorm van acne, die voornamelijk bij jongens en mannen voorkomt en vaak lang na het twintigste jaar blijft bestaan. De ontstekingen zijn veel heviger dan bij de gewone acne. De schouders, de rug en de borst zijn over het algemeen erger aangedaan dan het gezicht. Kenmerkend zijn de dubbelcomedonen (mee-eters) en de grote onderhuidse knobbels en abcessen (met pus gevulde holtes), deze ontstekingen genezen uiteindelijk wel, maar laten vaak ontsierende littekens achter.
 • Soms komt acne voor op ongewone plaatsen, zoals in de oksels, de liezen en op de billen; hidradenitis suppurativa. Mee-eters vormen een belangrijke aanwijzing dat het om acne gaat. De steeds terugkerende ontstekingen en abcessen (met pus gevulde holtes) kunnen iemand veel ongemak bezorgen.

Voor informatie over al onze behandelingen kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Het goede gevoel . Prins Bernhardplein 13 . 5391 AR . Nuland . 073-6892293